Mindre idrottsklubbar tjänar vanligen pengar genom att ta ut medlemsavgifter från aktiva, från bidrag av kommunen och genom att sälja exempelvis kakor och saft på sina tillställningar. Ofta har man inte särskilt höga utgifter och kan i många fall använda av kommunen subventionerade anläggningar. Vissa mindre klubbar har även privatpersoner som stöder med engångssummor och man säljer även lotter för att dryga ut lagkassan. Att spela på lotterier och spel är allmänt uppskattat av många. Det visar inte minst intresset exempelvis spelbolaget Unibet som blivit väldigt populärt i Sverige.
Inkomster för större klubbar
De större idrottsklubbarna har ganska stora behov av att dra in pengar varje månad, för att kunna dra runt sin verksamhet. Har man en omfattande barn- och ungdomsverksamhet kan man få ett visst stöd av kommunen. Men förmodligen har man löner att betala ut, exempelvis fotbollsspelare i det högsta laget. Därefter kommer även löner till tränare och administrativ personal. Hyra för anläggningar och resande kommer även det att ta upp en stor del av budgeten.
Här kommer de tre viktigaste sätten för stora idrottsklubbar att dra in pengar:
Reklam
Intäkter från reklam står för en stor del av den totala budgeten. Bara inom svensk ishockey beräknas varje elitlag få in strax över 30 miljoner kronor per säsong för reklam- och tv-rättigheter.
Genom olika avtal kan idrottsklubbar få ersättning om träningar eller tävlingar får sändas på TV.
Biljettintäkter
Har man tillgång till en arena kan man ta betalt för publiken som kommer för att se tävlingarna eller matcherna. Om en arena tar in 60 000 personer, och varje biljett kostar omkring 100 kronor, kan vi snabbt räkna ut summan på 600 000 kronor. En del VIP biljetter kanske dessutom säljs för upp mot 1000 kronor, så det är ingen omöjlighet att sälja biljetter upp emot 1 miljon kronor för enda tävlingsdag. Om varannan besökare dessutom köper en dricka eller glass, är det inte svårt att begripa varför biljettförsäljningen är en viktig inkomstkälla. Genom att hela tiden optimera arenorna för åskådarna går det att utöka biljettförsälningen. Exempelvis vill många inom svensk hockey minska ned storleken på hockeyrinkarna, för att få ett mer publikvänligt spel.